26 reacties

Ton de Rooij · 14 februari 2023 op 09:22

WOW; I DID IT! AGAIN!!

Na mijn geslaagde, maar zware, deelname aan ‘Terug naar de basis’ oktober 2019 ben ik begin oktober opnieuw mee geweest. En hoe!

Wat een verschil!
Bijna ongelofelijk hoe ik deze keer beleefde. Zo TOTAAL anders dan de vorige.
Na drie jaar in een andere leefstijl, was het eigenlijk een feest om weer mee te gaan. Ik ben niet één keer in de problemen gekomen deze keer.
Was de Expeditie dan verandert? NEE. Die was nog steeds heel erg pittig.

IK was zelf de verandering.
Ben heel actief bezig geweest met mijn leefstijl afgelopen jaren. Met als resultaat: geen medicatie meer (wel vitaminen), aandacht voor echte gezondheid en voor ‘goed voeden’. Daarnaast heel getrouw blijven sporten en bewegen. (terwijl mijn Bourgondische inslag is gebleven)

Hartstikke benieuwd hoe het nu zou zijn.
Dat kun je niet inschatten. Topfit maar de jaren tellen natuurlijk. Energiek maar ook moe, met last van stresspijntjes, door omstandigheden waar ik weinig invloed op heb; die me parten speelden tot aan de gate op Schiphol. Bevreesd voor onderschatting, ingesteld op weer een zware week.
Maar VOL vertrouwen dat het goed zou gaan. In mezelf en in de begeleiding van Johnny en Belinda.
En nieuwsgierig hoe het zou zijn om 7 dagen/nachten op te trekken in een andere groep.

Maar niks is zeker in dit leven (behalve dat het een keer stopt).
Dus ‘gaan met die banaan’; als je het wilt ervaren ga het dan doen. Ik vertrok deze keer met 12kg minder ‘in de schoenen’ dan vorige keer. Wel weer met volle bepakking en met de gedachte dat ik deze keer wilde genieten. Dat ik nog MEER wilde.

Ik kwam terug met een super voldaan gevoel.
Een paar kg’s en cm’s buikomvang kwijtgeraakt onderweg. Nog betere bloed- en vetwaarden.
Een enorme ervaring rijker: hoe het is als je lijf gezond is door die eerste expeditie. En een geweldig goed gevoel en voldoening. Plus een nog sterkere gezondheid; het centrale thema van ‘Terug naar de basis’. Ik ben ervan overtuigd dat ik er inmiddels een paar levensjaren bij gekregen heb!

Iets voor jou?
Ik hoop je met het delen van deze ervaring weer een stukje meegenomen te hebben in hoe ik het zelf ervaren heb en wat het voor je kan betekenen (en waarschijnlijk voor iedereen verschillend is).
Voor mij is één ding mij altijd helder: “zonder DOEN verandert er niks”

Ik wens je een mooi leven.

Martin de Jong · 15 november 2022 op 11:47

Terug naar de basis met Belinda en Johnny.

Een vriend vertelde me over zijn reis naar Kreta en hoe dat zijn leven had verrijkt. Het leek mij ook wel wat maar toch twijfelde ik sterk. Kan ik het aan? Na 3 jaar lichamelijk in een dip te hebben gezeten vanwege ondermeer Corona en als zuur nagerecht een burn-out, vond ik het een grote stap in het diepe maar ik besloot die stap toch te nemen.

Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik best wel diep ben gegaan. Ik heb de ondergrens wel een paar keer aangetikt maar wat was het fijn om te kunnen leunen op Johnny en Belinda. Ik heb dit stel ervaren als zeer ervaren professionele lieve mooie mensen die echt over hebben om uit te delen. Hun kennis en ervaring is zo divers en rijk dat ik me snel “veilig” en vertrouwd voelde. Op een reis als “terug naar de basis, terug naar jezelf” heb je de bekende rots in de branding nodig om op terug te kunnen vallen. Dat zijn deze twee mensen zonder enige vorm van twijfel helemaal.

Ik heb tijdens de reis een spiegel voorgehouden gekregen die hier en daar ook pijnlijk en confronterend was. Ik wil graag gezond oud worden en kwam tot liefdevol ontwaken in mezelf dat ik in teveel ongezonde patronen aan het bewegen was. Door Johnny en Belinda ben ik liefdevol aan de hand meegenomen op een helende reis vol inzichten en eye- openers. Ik ben dankbaar voor de groep, in het bijzonder dank ik Ton die deze reis al een keer gemaakt had waardoor hij mij/ons met meer dan raad en daad heeft bijgestaan.

Ik ga zeker nog een keer mee!
Van harte aanbevolen!

Frank Kamminga · 25 oktober 2022 op 22:14

“Terug naar de basis” Kreta – 2 t/m 8 okt. 2022.

Na tip van mijn vrouw; is dit “Terug naar de basis” Kreta niet iets voor jouw. Was er veel twijfel, is dit wel iets voor mij. Uiteindelijk de stoute schoenen aangetrokken en Johnny benaderd voor toelichting van de reis. Mijn eerste indruk, was n.l.; dit gaat alleen maar over gezondheid en afvallen. Niet het gene, waar ik direct op zoek naar was, of wat ik nodig had.

Na contact met Johnny en zijn toelichting op de reis. Was duidelijk, dat er veel meer facetten aan de reis verbonden waren. Fysiek bezig zijn is iets wat mij altijd aanspreekt, en gezond bezig zijn (wat altijd goed is), is prima. Maar vooral de aspecten variërend van meditatie, ademhalingsoefeningen, meridiaan strekkingen, etc. tot familieopstellingen, gaven voor mij de meerwaarde aan de reis.

Dus JA, ik ga mee zei ik tegen Johnny.

Dat besluit was al een cadeautje voor mij (weer eens helemaal alleen op een actieve reis gaan, tijd voor mijzelf nemen). En er volgden er nog vele, gedurende deze reis.

Allemaal dingen, die mij weer bewust maakte van mij eigen identiteit “mijn eigen ik”. Waar ik voor mocht gaan staan, en voor ben gaan staan. Die het kind in mij, weer de ruimte gaven. Wat ruimte gaf, om lief en zorgzaam naar mijzelf te zijn, i.p.v. alleen maar naar mijn omgeving. En heel veel energie krijgen, van fysiek bezig zijn. Samen met meer bewustzijn van en ruimte voor eigen gevoelens. Waar het hoofd, nu eens niet de boventoon voerde. Bewust zijn, van alles wat je al hebt bereikt. En hoeveel positieve bagage en kennis, je al bezit. Je eigen karakter eigenschappen, waarderen voor wat ze zijn.

Een familie opstelling, die heel veel puzzelstukjes (waar ik al langere tijd mee stoeide) in een keer samen voegde. En daardoor voor afsluiting zorgde. Dat was mijn grootste cadeau.

En dit alles, met een bondgezelschap aan reisgenoten. Die allemaal met hun eigen reis bezig waren, maar waar we ‘een grote verbondenheid met elkaar en bij elkaar vonden’. En je regelmatig in of bij de ander, je de spiegel voor jezelf vond.

Life is what you make it, Take it, Don’t Break it.

Weer een cadeautje.

En als je dan aan het einde van de reis, ook nog; gezonder, en je lichaamswaarden stabieler (alle waarden, van bloeddruk, hartslag, vet percentages, tot gewicht waren verbeterd) blijken te zijn.
Is dat de kers op de taart (ondanks, dat het voor mij. Geen vooropgesteld doel was).

Frank Kamminga
Midwoud – Westfriesland – NH

Anja Gehring · 22 augustus 2022 op 10:07

‍♀️Walk the talk ️
Bij Energetica Natura zijn we 24/7 bezig met gezondheid. Niet alleen door onze hoogwaardige producten, maar vooral door een gezonde levensstijl na te streven en soms onze eigen grenzen op te zoeken. Onze Duitse Business Development Manger Anja Gehring reisde begin mei een week ‘terug naar de oorsprong’ met de ervaren kPNI-Therapeut Johnny Kat uit Hoogeveen.

Ontdek hoe zij een hernieuwde focus kreeg

Terug naar de oorsprong? Jawel, leven zoals wij vanuit de evolutie horen te leven. Op Kreta kregen verschillende aspecten van die aanpak aandacht: meten van medische waardes, reductie van eet- en drinkmomenten, intense beweging in de buitenlucht, koude- en hitteprikkels, ademoefeningen (hypocapnia en hypoxie), meditatie, systemische opstelling/begeleiding en persoonlijke gesprekken.

Over haar ervaringen sprak Anja na afloop met Johnny Kat.

Johnny Kat, hoe is het idee voor deze reizen ontstaan?
Het idee ontstond tijdens mijn opleiding tot kPNI therapeut. De oprichter van de opleiding organiseerde reizen voor zijn doctoraatstitel. Na het afstuderen stopte hij ermee, maar het concept liet mij niet los. Ik dacht: waarom doe ik het niet gewoon zelf? Dat was het startpunt om in 2018 deze reis te ontwikkelen. De reislocatie ligt in zuidwest Kreta waar je alleen hikend door de natuur van dorp naar dorp komt.

Met welke doelen begin je aan zo’n week?
In loop van de reizen heb ik geleerd om juist zonder doelstellingen van start te gaan. Ik zie elke keer opnieuw wie de deelnemers zijn en met welke verwachtingen, emoties, gedachten soms doelen zij aan dit programma beginnen. Daar spelen we samen op in en iedereen krijgt persoonlijke aandacht. Dat kan sterk verschillen van persoon tot persoon. We gaan op weg en zien wat zich aandient. Soms is het de ervaring op zich om als jager/verzamelaar rond te trekken en soms zit er iets anders achter, het mag er allemaal zijn.

Het gaat tijdens deze reizen niet enkel om persoonlijke waarden, maar ook om wetenschap. Welke objectieve (medische) waarden meet je voor en na de reis en waarom?
Voor mij zijn de volgende parameters interessant: visceraal vet, onderhuids vet, spiermassa, cholesterol, HDL/LDL triglyceride, ratio triglyceriden/HDL, ketonen, lactaat, glucose, taille/lengte-verhouding, bloeddruk, hartslag, gewicht.
Door die waarden te meten en onderling met elkaar in verband te brengen, is het mogelijk de verandering tijdens het programma meetbaar en zichtbaar te maken. Interessant om te zien wat de impact is van een week leven zoals het vanuit de evolutie bedoeld is.

Welke veranderingen zie je bij de meeste deelnemers?
Het meest voor de hand liggend is gewichtsverlies. Dat gebeurt bij iedereen. De mooiste verandering vind ik zelf dat de deelnemers al snel een saamhorigheidsgevoel hebben en onderling veel persoonlijke ervaringen delen, terwijl ze elkaar soms pas leren kennen in Kreta. Wij ondersteunen dat door afstand te nemen van de ‘kloktijd’ en alle moderne communicatiemiddelen uit te zetten voor 7 dagen. Leven in het nu met aandacht voor jezelf en voor elkaar.

Wat zijn volgens jou de grootste gezondheidsvoordelen?
In het begin van de reizen lag het hoofdoogmerk vooral op de verandering van de gezondheidsparameters. Hoe meer reizen ik organiseerde, hoe meer ik samen met de deelnemers besefte dat de beweging, de voeding en het programma een middel zijn om lagen af te pellen. Het verlies van gezondheid of vitaliteit heeft vaak een dieper liggende oorzaak. De deelnemers krijgen weer een nieuwe focus op de dingen die er echt toe doen: eten, drinken, natuur, connectie met anderen. De impact van status, social media en werkdruk verdwijnen tijdens de reis. Het is dus een echte reset voor body en mind.

De persoonlijke ervaring van collega Anja
“Ik begon als nuchtere, prestatiegerichte persoon aan de reis. Mijn doelstelling was volhouden en gewicht verliezen. In de loop van het programma is dat steeds onbelangrijker voor mij geworden. Ik kon intens genieten van de groep, de natuur, de wetenschappelijke informatie die tijdens deze week in praktijk wordt gebracht en het ontbreken van alle elektronische communicatiemiddelen. Puur onthaasten. Opeens stond zelfs ik open voor systemische ideeën, ademoefeningen en de waarde van stilte. Eén ding weet ik zeker: ik ga nog eens mee!”

Martin Hoeve · 22 augustus 2022 op 09:59

Gistermiddag het 7-daagse programma ‘Terug naar de basis, terug naar jezelf’ afgesloten hier op Kreta. Vandaag nog een luie dag en morgen terugreizen naar NL.
Wat een geweldige reis is het geweest, onder leiding van Johnny Kat en Belinda de Bruyn hiken door de prachtige natuur van Kreta en slapen onder de sterren.

Johnny is een ware meester wanneer het gaat om uitleggen wat voeding, voedingspatronen en eventuele onderliggende trauma’s doen met je lichaam en gezondheid. En Belinda laat je d.m.v. yoga, energetisch werk en chi neng qigong weer in contact komen met je lijf.

Hou je van een fysieke prikkel en wil je weer beter in je vel zitten? Kijk dan eens hier: https://lnkd.in/eJ54WxpA

Het programma heeft mij weer dichter bij mezelf gebracht, het is een echte aanrader!! ☺️

Monique Smit · 5 februari 2022 op 17:16

Niet 1x maar 2x…… heb ik deelgenomen aan terug naar de basis. En de 2de keer was net zo mooi, inspirerend en uniek als de eerste keer!

Mooi, dat is de schoonheid van zuid-Kreta. Het blauw-groene water, de lucht, de bloemen en kruiden die in het wild groeien maar ook het groepsgevoel dat al na 1 dag ontstaat tussen mensen die elkaar van te voren nauwelijks kennen.

Inspirerend omdat je in een hele ander setting verkeert. De hele dag buiten zijn, bewegen, anders eten en merken dat het lichaam en de geest dit prima aan kan. Sterker nog dat je ervaart dat het eigenlijk zo hoort. Je voelt dat je lichaam en geest dit ritme herkent. Maar ook de gesprekken met je medereizigers en Johnny en Belinda

Uniek omdat je tot rust komt (mentaal) door de afwezigheid van je telefoon, e-mail, en andere dagelijkse verstoringen. Je ervaart weer hoe het is om de wereld om je heen waar te nemen met je zintuigen en naar je gevoel en intuïtie te luisteren.

De begeleiding van Johnny en Belinda is geweldig. Twee mensen die met passie deze ervaring aanbieden en heel goed aanvoelen wat je nodig hebt. Daarbij heeft Johnny een enorme kennis van gezondheid en een gezonde leefstijl en ik vergeet nooit meer de yoga-sessie van Belinda op het strand.

Ik weet nu dat ik het fysiek aan kan en ik ben ook weer een stukje dichterbij mezelf gekomen en wie weet komt er nog een 3de keer.

Als je goed voor jezelf zorgen belangrijk vind, doe jezelf dan een plezier en ga een keer mee met ‘Terug naar de Basis’

Wendy Arkenbout · 27 januari 2022 op 20:25

Ga je mee? Staat er op de website.

Ik weet bijna zeker dat als je hier bent aangekomen met het lezen op de website, dat je al met één arm in je rugtas hangt…
Onze reacties zal je alleen nog maar meer de bevestiging geven om zo’n unieke reis te ondergaan en je aan te melden!

Voor mij persoonlijk was deze reis: tijd voor mijzelf en doen wat ik graag doe en dat is bewegen, de hele dag buiten zijn.
Ik heb ervaren wat bewegen, voeding en keuzes in wat je eet en wanneer je eet, ontzettend veel doet met je lichaam en geest.

Het fijnste wat ik ervaren heb deze week is de rust in mijn hoofd, gedachteloos zijn en ‘uitstaan’.
Geen werk, geen moeder of vriendin zijn, niet nadenken wat je de volgende dag moet doen, geen telefoon, geen mail.
Het mooiste was het actief zijn deze week en hoe we ons aan elkaar aanpassen en zo samen kilometers hebben afgelegd door de prachtige natuur.
Het is ontzettend mooi op Kreta en om daar een week lang door de natuurlijk te wandelen, klimmen en slapen is een ervaring die niet mag missen.
Luxe heb je niet nodig, je mist het ook niet.
Allemaal onder de begeleiding van twee zorgzame, liefdevolle en begripvolle mensen; Johnny en Belinda.
Er is ruimte voor alles wat je wilt weten, of voelen. Met respect en veel warmte is er ook altijd tijd en zorg voor mentale tegenslagen of belemmeringen.
Johnny barst van de kennis en heeft mij veel inzicht gegeven over een gezonde levensstijl en wat nou echt belangrijk is in je leven.
Dit is een unieke ervaring! Het is een reis met voor iedereen zijn eigen ruimte voor uitdagingen, inzichten. Sommige zaken gaan vanzelf, soms met wat hulp en soms met een lach of een traan.

Twijfel niet; deze reis maakt je uiteindelijk zelf!
Bedankt lieve Johnny en Belinda!
Bedankt Olaf, Simone en Monique!

Olaf Fugers · 18 januari 2022 op 16:44

Morgen weer…

Na contact met een oud collega interesse gekregen in de ‘Terug naar de basis’ reis die Johnny aanbiedt en deze geboekt voor 2020. Want ook ik had stress van mijn kantoorbaan, sliep slecht, bewoog te weinig en was te dik zeg maar…

Na alle reisbeperkingen zijn we uiteindelijk eind oktober 2021 toch kunnen gaan. Dankzij alle info van Johnny en de reisgenoten (door alle uitstel hadden we inmiddels een actieve app groep) dacht ik een goed beeld van de reis te hebben gevormd. Nou… dat beeld was toch niet helemaal representatief.

Johnny en Belinda zijn schatten, dat om te beginnen, maar dat zet hij natuurlijk niet zelf op zijn eigen website. De reis zit degelijk in elkaar, de gezondheids filosofie erachter is ook voor een nuchtere vent zoals ik te snappen en ja, je komt echt aan jezelf toe, meer dan! En daar stopt het niet. Als je zelf meegaat zal je ervaren hoe heerlijk het is om een week met een paar leuke mensen te voet onderweg te zijn in de Kretenzer natuur. Je gaat je eigen grenzen verkennen en hier en daar verleggen. Je gaat je verbazen over je eigen lichaam, je merkt dat je veel meer aankunt dan je denkt. Veel meer dan een beetje beter voor je lijf zorgen dan je tot nu toe deed hoef je daar niet voor te doen. Slapen onder de sterren, samen eten, samen praten, samen zwemmen maar ook in stilte lopen en je gedachten laten gaan.
Dank, Johnny, Belinda, Monique, Simone en Wendy, het was een heerlijk avontuur, ik ga morgen weer als ik kan!

Tip 1. Een goed passende rugzak is heel belangrijk en dat had ik onderschat. Een reisgenote had een slechte slaapmat, dat is ook niet fijn.
Tip 2. Gewoon boeken die reis, het is de beste investering in mezelf die ik in jaren heb gedaan en die ervaring gun ik jou ook.

Olaf Fugers, Eindhoven

Leonie Flierman · 18 januari 2022 op 09:36

Vanaf het moment dat ik had gehoord van de reis “terug naar de basis, terug naar jezelf” wist ik dat ik graag mee wilde.
Waarom? Om dichter bij mijzelf te komen, issues aan te pakken, nog meer te leren over voeding en beweging en vooral alles te ondervinden met mijn eigen lijf. In september 2021 was het zover en ging ik onderweg.

En zoooooo, wat was het de moeite waard en hoe gaaf!! Yes, I did this. De leuke groep zorgde voor veel vertrouwen en mooie gesprekken en niets hoefde en alles kon, wat zich maar aandiende. Voor iedereen is er ruimte en tijd. De innerlijke rust die ik heb mogen ervaren. De emoties die er opeens waren en die er konden zijn. Gedachtes die ik onderweg opeens had en die een druk gaven, werd door Johnny tijd voor genomen om te kijken wat er gebeurde en dit hielp mij verder in mijn proces. Belinda die mij liet voelen en bij de kern kwam. Dichter bij mijzelf had ik niet kunnen komen en daar pluk ik nu nog steeds de vruchten van!

Super dankbaar en en echte aanrader om te doen!

Petra Wierda-Blom · 27 november 2019 op 22:28

Na een schok over mijn gezondheidstoestand en pas na een paar weken met beide benen op de grond ben ik op zoek gegaan naar hulp. De reguliere geneeskunst gaf aan dat ik de rest van mijn leven maar iedere dag een diuretica tabletje moest gebruiken. Niet zeuren……niet zo moeilijk doen het is maar één tabletje.
Ik ben al een aantal jaren bezig met gezonde voeding, heb de opleiding integraal vitaliteit en leefstijl coach afgerond dus hoezo moet ik medicatie gebruiken en bedenk nog maar meer argumenten…..waarom ik een grote aversie voelde tegen die tabletjes. Toch kon ik er niet omheen, ik heb een te hoge bloeddruk en voel me niet fit en mijn energie niveau is laag!
De huisarts kon mij niet overtuigen, al weet ik precies hoe diuretica werken enz. dat er geen andere keus was. Ik ben op zoek gegaan en kwam uit bij orthomoleculaire geneeskunde. Johnny kende ik al maar wij waren elkaar wel uit het oog verloren. Ik heb contact gezocht, mijn vraag duidelijk samen besproken en wij zijn aan de slag gegaan. Het was een zwaar traject wat echt niet zonder tegenslag is verlopen maar……….wat ben ik blij dat ik hier doorheen ben gegaan. Mijn energie is weer terug al zou ik mij toch nog energieker willen voelen, ben in 4mnd ong 10 kilo kwijt maar veel belangrijker (buik)vet kwijtgeraakt en spiermassa opgebouwd. Maar het aller belangrijkste na 2 mnd ben ik gestopt met de diuretica en mijn bloeddruk is nu prima!!!
Kortom het is ECHT mogelijk om uit het reguliere circuit van geneeskunde en medicatie te komen door aanpassingen in je leefstijl en voeding, het resetten van je organen. In mijn geval met ondersteuning van flora’s en orthomoleculaire middelen en inzet/wil om door te zetten. Veel mensen, ook in mijn omgeving, snappen niet waar je mee bezig bent en willen bewijzen zien en dan gaat men erin geloven. Dat maakt het niet altijd even gemakkelijk.

Dit hele traject had voor mij gevolgen voor wie ik ben en wil zijn. In mijn werk krijg ik complimenten over hoe ik nu in mijn werk sta wat ik doe en hoe ik punten/zaken oppak.
Ik zou graag zien dat huisartsen maar zeker ook bedrijfsartsen de orthomoleculaire therapieën meer zouden omarmen!

Johnny ik wil je bedanken voor de motivatie om door te zetten in de moeilijke periode tijdens dit traject. Ik was blij met je duidelijke onderbouwingen en uitleg waarom iets wel of niet te eten of te gebruiken. Ik ben op het punt aangekomen om op eigen benen te staan en verder te gaan. Dit gaat mij lukken met de bagage die je me hebt meegegeven!

Bedankt!!! En tot ziens op Kreta want daar ligt mijn volgende uitdaging.

Ton de Rooij · 18 november 2019 op 08:52

Terug naar de basis; reacties / Ton de Rooij 7-11-2019

Het was vorig jaar na de zomervakantie dat ik Johnny voor het eerst ontmoette. We begonnen samen aan de opleiding Systemisch Werk en hadden al snel een klik. Ik ontdekte mooie gemeenschappelijke interesses en overeenkomsten in onze ontwikkeling. Johnny vertelde enthousiast over zijn project ‘Terug naar de basis’ op Kreta. “Goh Ton dat is eigenlijk echt wel iets voor jou!” Ja, dat had hij goed beluisterd uit mijn verhalen. Ik wandel en hike graag, ga graag op vakantie, let op mijn gezondheid, houd van uitdagingen en Kreta was onbekend terrein. Dus voor ik het wist had ik intern tegen mezelf al JA gezegd. Toen Johnny zijn planning voor 2019 had gemaakt bleek 1 editie ook in mijn agenda te passen en dus stond ik 19 oktober aan de start van mijn ‘Terug naar de basis’. Met een groot vertrouwen dat ik dat fysiek en mentaal aan zou kunnen. Maar ik had me verder niet echt verdiept in hoe we dan met eten en drinken om zouden gaan; dat geeft Johnny wel aan had ik me bedacht.

In de voorbereiding heb ik uitgebreid contact met Johnny gehad over mijn medicatie. Sinds 2007 draag ik namelijk het stempeltje van ‘hartpatiënt’ alhoewel ik daar in mijn dagelijks leven nauwelijks bij stil sta. En de trigger van Johnny dat een medicijnvrije toekomst wellicht tot de mogelijkheden behoorde gaf mij nog meer drive om het te gaan doen. Met een enorm vertrouwen in Johnny dat risico’s onder controle zouden zijn en we samen de grens op gingen zoeken. Nou die grens heb ik wel gevonden! Niet in het risico wel in mijn eigen fysieke en mentale basis.

Wat een week! Mijn mentaliteit van ‘kom maar op´ kreeg het zwaar te verduren. Zware inspanning door het hiken met bepakking in combinatie met een heel ander drink- en voedingspatroon en slapen onder de sterrenhemel was mijn lijf niet gewend. Mijn organen dachten anders over ‘hard werken’ dan ik zelf. Lichaam en geest waren het samen niet meer eens. En ik voelde me als een 4-cilindermotortje waarvan maar 2 cilinders meededen. Ik heb geen idee hoe het is om ergens van af te kicken, maar blijkbaar leek dat er op. Maar opgeven is geen optie! No Way! Met 3 toppers voor me en met Johnny achter me. Afzien, lopen, bikkelen en warempel op woensdag sloeg de motor aan. Na een mooi gesprek met mijn organen pakten ze hun werk op; de beer was los. En vanaf dat moment heb ik alleen nog lopen te genieten. Hoe maf eigenlijk dat wij in het huidige maatschappij zover vervreemd zijn van de oorspronkelijke functie van onze organen dat die hun functie niet meer volledig uit weten te oefenen.

Gelukkig was ik vertrokken in goed overleg met mijn huisarts. Blij dat hij er ook voor open stond, want de reguliere geneeskunde is toch meer van ‘pilletje erin en verder’. En mijn insteek werd ‘weg met die pilletjes en gezond leven’. De meetresultaten na die week waren echt bijzonder. Noem het gerust spectaculair, enorme winst in alle facetten. Ik heb die week ook enorm veel mogen leren van Johnny’s kennis, elke dag werden we ‘bijgeschoold’. Vitaliteit heeft voor mij een heel andere betekenis gekregen en zal die in de toekomst ook zeker houden.

En dan kom je thuis en gaat het ‘gewone leven’ weer verder. Ik prijs me erg gelukkig dat mijn echtgenote helemaal mee gaat doen in andere eet- en leefgewoonten. Samen voor een vitale toekomst. Wij gaan eindigen boven de gemiddelde leeftijd en gaan dus nog jarenlang samen genieten. 

Adviseer ik nu iedereen om deel te nemen? Nee, zeker niet. Maar voor wie serieus iets wil met een vitale toekomst, wie fysiek en mentaal voldoende sterk is en wie écht wil: DOEN!

Tot slot: Johnny je bent een kanjer. Alles loslaten en op jou durven vertrouwen was een goede keuze. En Belinda, Trijnie, Klaasje: jullie waren ook top. Heel blij dat wij dit samen hebben mogen voltooien. We gaan elkaar weer zien. Er gaat vast een vervolg komen…..

Belinda de Weerd · 4 november 2019 op 15:52

Een week Hiken op Kreta, rugzak op en met voeding terug naar de paleolithische tijd. Slapen in de open lucht en klimmen en klauteren over rotsen. Terug naar de basis onder begeleiding van Johnny Kat..
Toen ik hoorde van zijn weken op Kreta, moest ik maar eens bij mijn lieve vriendin Trijnie Tuhumena aankloppen. We maken bijna ieder jaar een bijzondere reis, waarin onze gezondheid centraal staat.
We willen graag topfit blijven en dat kan alleen als je in jezelf investeert en het nodige over jezelf en over voeding leert. Nou dan ben je bij Johnny op het juiste adres. Wat was dit een bijzondere week en wat hebben we veel geleerd. Deze man verteld zo met passie en ziel dat hij je meeneemt op reis in jezelf..
In het prachtige Kreta zorgt Johnny voor de nodige uitdagingen voor ons. Het is een en al avontuur! We klimmen en klauteren in de kloof van aradena samen met de toppers Ton en Klaasje. We helpen elkaar en praten en delen veel samen. Alles mag er zijn de lach en de traan.
Er is in deze week heel wat inspanning geleverd. Het bekende bloed ,zweet en tranen.
Voor de avond invalt brengt Johnny ons naar de mooiste plekjes. De slaapplekken worden ingericht en ondertussen bereid Johnny voor ons een lekkere gezonde maaltijd. Dit is een gezellig relax moment van de dag, geen inspanning meer ppffff. Trijn en ik helpen graag een handje mee of we vragen Johnny het hemd van het lijf. We zitten klaar met onze schriftjes en we schrijven alles op. Het is teveel om te onthouden en eenmaal thuis willen we hier zeker mee aan de slag. Voor het slapen gaan nog effe puttie blazen en dan voldaan je slaapzak in kruipen. Morgen weer een dag.
Iedere dag is zo prachtig en verwonderlijk. Je voelt het Leven.
De uitdagingen krijg je in hoofd, hart en lijf.
Het valt mij op dat Johnny in alle opties onze wegwijzer is.
Volgend jaar gaan we zeker weer met je mee.

Bedankt Johnny voor deze mooie bijzondere reis!
Warme groet Belin

Trijnie Tuhumena · 30 oktober 2019 op 14:26

Mijn vriendin Belinda de Weerd zegt tegen me: “ik weet wat leuks!”we gaan met Johnny Kat naar Kreta.
Hiken met een aantal andere mensen, buiten slapen, gezond eten, vasten, bezig zijn…. Leven!!
Zo gezegd zo gedaan.
we gaan samen met Ton, en Klaasje op pad……onder begeleiding van Johnny zijn we de hele dag in de weer.
Wat een avontuur gaan we tegemoet, wat leren we veel over voeding, over hoe belangrijk het is om te varieren, over ons bioritme, cholesterol, hoe we onze eigen gezondheid kunnen bevorderen.
Ja er gaat een inspanning aan vooraf, maar wat zijn de metingen aan het eind van de week voor een ieder van ons verbeterd.
Wat hebben we een plezier gehad , veel gelachen , ook gehuild, onze verhalen gedeeld, samen uit, samen thuis…..slapen in de buitenlucht, koken in een pannetje zittend op de grond.
Johnny die zoveel weet, en bereid is om zoveel te delen. Op een duidelijke manier kan vertellen en uitleggen, en dat alles onder de warme zon van Kreta.
Thuis alles in praktijk gaan brengen, ons bioritme vasthouden, gezondheid bevorderend bezig zijn.

Belinda en ik gaan graag volgend jaar heel graag weer mee.
Trijnie x

Annekie Kiers · 16 juli 2019 op 11:44

De “Reis terug naar de basis”, Chapter TWO

Wat bezielt je, om als je in oktober 2018 de ervaring hebt opgedaan in de reis “terug naar de basis”, die toch wel behoorlijk pittig was in vele opzichten, om in mei 2019 “jezelf dit nóg eens aan te doen!? “Afzien in de natuur met niks…. En toch: Volmondig “JA” te zeggen als de gelegenheid zich voordoet om nog een keer mee te gaan?

Vragen, die ik mezelf tijdens deze reis afgelopen mei toch wel een aantal keren gesteld heb.
Ik dacht namelijk:
• “dat doe ik wel even”
• “ik weet wat me te wachten staat”
• “ik heb het al een keer gedaan toch?”

Dit in tegenstelling tot de reis in oktober, toen ging ik mee als “Pippi Langkous”:
“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan”..

De aankomst op zondagmiddag 19 mei voelde werkelijk als “thuiskomen!” Wat een fantastische plek, Chora Safkion en wat een prachtige, adembenemende natuur, met die intens blauwe kleuren van het zeewater. De gedachte dat we hier een week lang mogen vertoeven, weg van alles en iedereen, weg van zoveel “moeten”, weg van je mobiele telefoon, totale rust en overgave aan dit paradijs, is overweldigend en tegelijkertijd zoo rustgevend!

Kennismaken met de reisgenoten van deze week en meteen een “klik”. Kan ook bijna niet anders, we gaan voor hetzelfde avontuur.. Ieder met z’n eigen doelen en verwachtingen uiteraard, maar toch…

Het is een fantastische groep, met ieder z’n eigenschappen, kwaliteiten, humor en we vullen elkaar prachtig aan. Wederzijds respect, vertrouwen en mooie (diepgaande) gesprekken onderling evenals “janken van het lachen” om dromen die gedeeld worden, “rake” uitspraken op de juiste momenten en gewoon enorm gillen en giebelen als we het koude zeewater menen te moeten ervaren, zijn mede-ingrediënten van deze week.

Slapen in de natuur, onder de maan en sterrenhemel op ’t strand, in de Aradenna kloof onder de bomen tussen de naalden, elke plek heeft z’n eigen “charmes”, en dan nog redelijk goed tot goed kunnen slapen ook!

“dat doe ik wel even” want: “ik weet toch wat me te wachten staat”, ging zeker niet op!

Waar ik weinig tot geen rekening mee had gehouden, was mijn linkerknie die de afgelopen maanden nog wel eens opgespeeld had. Ik had daar vlak voor de reis geen last meer van, dus geen voorzorgsmaatregelen getroffen.
Maar ja, dan ga je een gebied in, die qua ondergrond nét een beetje anders is dan in mijn woonomgeving.

Kon niet missen dus, die knie begon al redelijk snel op te spelen. En zoals dingen soms zijn, zoals ze moeten zijn, ligt er op een gegeven moment als we een rust- drink moment nemen boven op de mooie berg, (waar we de vorige keer overnacht hebben), een vergeten kniebandage.

Onvoorstelbaar! Zeker niet de nieuwste, maar passend én bruikbaar als een malle, dus wat wil ik nog meer!!

Toen vervolgens dat koppie ook nog dacht meer te vertellen moeten hebben dan waar ik op zat te wachten en kon gebruiken en me vervolgens fysiek behoorlijk belemmerde, was daar Johnny als “meester in geduld hebben”. Hij heeft me daarin letterlijk stap voor stap in “meegenomen” de route te lopen en de eindbestemming van die dag te bereiken.

Op z’n tijd een heerlijke duik in de nog koude zee, af en toe een douche tot onze beschikking, meer dan prachtig weer, dus heerlijk verkleurd! Alle dagen voortreffelijk gezamenlijk samen het eten voorbereid/gemaakt en gegeten, bomvol alle benodigde voedingsstoffen met Johnny als voortreffelijke chef-kok.

Veel letterlijke, maar ook figuurlijke shit achtergelaten op het prachtige eiland.
Mijn lichaam heeft weer een meer dan fantastische reset gehad, waar ik enorm de vruchten van mag plukken! Inmiddels kan ik zonder problemen deze gewoontes toepassen in mijn eigen dagelijkse leven en ben ik de inspirator voor mijn eigen gezin, die daarin voor een groot gedeelte in meedraaien en zich daar ook erg goed bij voelen.

De beleving van deze reis was totaal anders dan die van de vorige keer. Ondanks dat de route nagenoeg hetzelfde was, heb ik dingen gezien, die ik de vorige keer volledig heb gemist!!
De tweede reis “terug naar de basis” heeft me minstens zoveel, zo niet nog meer gebracht.
In de zin van “bij mezelf komen” en letterlijk weer stappen te maken in de richting van “mijn stip op de horizon”. Veel geleerd, veel inspiratie opgedaan om door te zetten in mijn dagelijkse leven en toe te passen in mijn eigen praktijk.

Johnny, heel erg bedankt voor de reis, je inspiratie, je geduld, respect en vertrouwen!
Carolien, Harriët, Hennie Sandra, het was geweldig dit pad met jullie te mogen bewandelen!
Heel veel liefde, geluk, gezondheid en succes in de volgende stappen op jullie eigen pad!

Hartelijke en vooral gezonde groet,

Annekie Kiers – Just Healthy – Integraal Vitaliteits- en Leefstijlcoach

Carolien Hattem · 14 juni 2019 op 12:03

Afgelopen mei ben ik naar Kreta afgereisd voor een week ’terug naar de basis’. Ik had erover gehoord van een deelneemster die ik na haar eerste keer ’terug naar de basis’ heb leren kennen. Ik was nieuwsgierig geworden en na een gesprek met Johnny heb ik besloten om mee te gaan.
In alle opzichten was het een fantastische ervaring en heb ik veel geleerd.
Er was veel tijd en ruimte voor (mooie en goede) gesprekken maar ook voor meditaties en ademhalingsoefeningen.
We hadden een leuke en gezellige groep en je leert elkaar goed kennen in een week tijd.
Overdag waren we onderweg en daar heb ik de mooiste uitzichten gezien. Kreta is een prachtig eiland en de dorpjes waar we doorheen zijn gelopen waren gezellig en gemoedelijk. Even weg van de drukte en de massa. Ik vond het fijn om die rust te ervaren. En geen internet! Ik heb het totaal niet gemist.
’s Avonds was het op tijd je slaapplek klaarmaken en voordat het donker was, de slaapzak in. Slapen in de buitenlucht, een hele nieuwe ervaring! En een goede, ik heb goed kunnen slapen (wel met oordopjes) en een wekker zetten was niet nodig, je wordt vanzelf wakker als het licht wordt.

Johnny weet ontzettend veel en weet overal wel antwoord op te geven, erg prettig als je (zoals ik) veel vragen hebt over voeding en gezondheid. Daarnaast vond ik de begeleiding van Johnny fijn.
Mede door deze reis, Johnny en de groepsgenoten weet ik nu veel beter wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil.

Ik kan het iedereen aanraden om jezelf een week ’terug naar de basis’ cadeau te geven, want een cadeau is het zeker.

Groet,
Carolien

Hennie Van Bommel · 4 juni 2019 op 22:37

Als een soort markering bij het einde van mijn arbeidsleven had ik me voorgenomen om eens iets heel anders te doen en volledig uit mijn comfort-zone te stappen. Mijn schoonzus Guidy maakte me opmerkzaam op haar voornemen om Back to Basics te gaan hiken op Kreta met Johnny Kat.
Het plan trok me onmiddellijk en na overleg met Johnny besloot ik ook te gaan deelnemen. Ik had toen nog geen idee dat deze reis me zo veel zou brengen.

En dan te bedenken, dat mijn tocht niet helemaal ging zoals de bedoeling was. Beter gezegd: helemaal niet. Al op de ochtend van de tweede dag moest ik, mede door een pittige val, mijn wandeling stoppen.

Gelukkig had ik toen al kennis gemaakt met de bezielende, geduldige en motiverende mens Johnny en mijn geweldige andere reisgenoten Sandra, Annekie, Harriet en Carolien. Want in plaats van terug te keren naar het beginpunt en zelfs naar huis, wat volgens mijn eerste gedachte de enige optie was, besloten we dat ik in het volgende dorp één nacht zou overblijven in een hotel om de dagen erna de veerboot te nemen naar de plekken aan de kust waar de groep zou overnachten.
Idee van Johnny.

Dus ik heb niet alle zware inspanningen (hoed af) meegemaakt zoals de rest van de groep. Ik heb nog wel een aantal wandelingen gemaakt, zonder zware bepakking, Zuid-west Kreta is zeer de moeite waard.

Maar ik heb wel van de verhalen kunnen genieten, samen gekampeerd, samen gegeten, samen gezwommen, samen gemediteerd en samen gepraat. En geluisterd naar de inspirerende kennis van Johnny.
En al die ervaringen hebben me rijker gemaakt en dat bedoel ik niet boekhoudkundig. Ik heb nieuwe levensvreugde opgedaan, ondervonden dat het helemaal niet erg is om hulp te vragen en te accepteren (was ik niet gewend) en al val je een keer: je hoort er gewoon bij, je telt nog gewoon mee. En ook een andere manier om naar gezondheid en voeding te kijken.

Het is niet gemakkelijk om je gevoel en emoties in woorden om te zetten, maar wat ik wil zeggen is, dat iedereen het zichzelf zou moeten gunnen om aan deze tocht deel te nemen.

Heel erg bedankt Johnny. Door jouw inspirerende begeleiding heeft Back to Basics voor mij een nieuwe dimensie gekregen: aan de top.

Hennie

Sandra Curfs-Wassenaar · 3 juni 2019 op 14:28

Back to basics in Kreta: vorig jaar had ik al mee gewild. Dit jaar dan? Er zijn altijd genoeg redenen om het niet te doen. En één belangrijke om het wel te doen: ik wil het!

Toen ik Johnny een paar weken voor de reis belde, had ik nog enorme last van hielspoor. Op advies van de huisarts hield ik rust, maar het werd niet veel beter. “Rust roest”, zei Johnny en gaf me tips en adviezen over supplementen en … bewegen natuurlijk! Ik startte met deze tips en adviezen uit te voeren. Al snel merkte ik vermindering van de klachten. Zelfs na meer dan 2 uur wandelen met een rugzak van 10 kg zonder noemenswaardige klachten, besloot ik me vol vertrouwen aan te melden. De voorbereiding duurde voort en gaf me al de positieve ervaring van het wandelen: rust en focus.

En dan: op naar Kreta! Deze reis heeft op mij een diepe indruk gemaakt. Het is een totaalervaring geweest met effect op alle fronten. Op alle gebieden van het leven heeft de reis impact op me: fysiek, psychisch, relationeel (gezin, familie) en wat betreft zingeving.

Het verzetten van grote inspanningen in de ruige, indrukwekkende en mooie natuur heeft me een enorme voldoening gegeven. Ik voelde zo dat dit is waar ik voor bedoeld ben: ik noem mezelf altijd een diesel, die langzaam op gang komt maar dan ook niet te stoppen is. En zo was het: ik voelde me gigantisch vitaal door lange tijd niet te eten en wel bijna letterlijk bergen te verzetten – in ieder geval mezelf over de bergen te verzetten. De oervrouw, energiek, blij, levenslustig en vitaal in mij is ontwaakt! Wat voelde ik me blij en energiek bij het klimmen over rotsblokken: zo enthousiast als een kind en onvermoeibaar.

Ook milde stressprikkels, zoals kou/warmte, onder-/bovenmatige zuurstofvoorziening, schaarste in eten en drinken, maakten mijn lijf meer in balans en vitaal. Mijn hoogtevrees kreeg betekenis en werd minder. Waar Johnny als een rots in de branding altijd klaarstond met zijn zekere hand, had ik hem aan het eind van de reis minder vaak nodig.

Het ‘samenleven’ in deze groep zonder moderne media, was bijzonder. Op deze natuurlijke wijze verliep het contact gemakkelijk, ontstond saamhorigheid, waren we betrokken op elkaar, afgestemd en steunend naar elkaar. Naast lastige momenten, waarvoor Johnny eindeloos veel geduld had, hebben we ook gegierd van het lachen – zo heerlijk ontspannend. Wauw, super bedankt allemaal, wat een bijzonder warme ervaring was dit <3

Voor mezelf vond ik in de lange, pittige tochten, mijn geduld en lange adem: stap-voor-stap-voor-stap-voor-stap-… was mijn persoonlijke mantra. En ook bij moeheid of pijn hielp me dit steeds weer, want wat is nu één stap zetten? en nog één? Dat lukt altijd… en ondertussen is er weer een berg voorbij. Dit heeft me een enorm zelfvertrouwen gegeven. Daar kan ik dagelijks mee vooruit.

Meditaties en gesprekken hebben oude pijn geheeld op relationeel niveau (gezin/familie). Ook zingeving en werk hebben de nodige aandacht gehad in gesprekken. Dit heeft me inzicht gegeven, ideeën en een aanzet tot hernieuwde actie in wat ik nodig heb en mee verder wil.

De veranderingen hebben bewust en onbewust plaatsgehad: waar ik in de eerste nacht op reis nog droomde (van één hapje maar) van een gigantische koningstaart, droomde ik thuis van een heerlijk, net niet doorbakken, beetje glazig roerei 😀

En Johnny, wat ben jij ook een bijzonder mens. Zoveel geduld, liefde, aandacht en respect jij hebt voor mens en natuur, heeft me diep geraakt. Vanuit jouw enthousiasme straal je in jouw dienstbare aanwezigheid voor wat er nodig is, met je oneindige bron aan informatie: stel Johnny een vraag en hij vertelt honderduit over kennis, feiten en boeiende ervaringen). Daarna, hoe vermoeiend of lang de dag ook was, kook je nog een lekker potje met een kopje thee toe.

Super bedankt allemaal voor deze intense, bijzondere en levensverrijkende ervaringen. En vooral ook jou, Johnny, voor het organiseren en mogelijk maken ervan. Dus iedereen die terug wil naar zichzelf en de natuur, komt op deze reis zeker aan zijn trekken!

Namasté

Carlus de Munnik · 30 april 2019 op 22:12

In navolging van mijn partner Grietje, die in oktober Back to Basic was geweest met Johnny, besloot ik ook mijn wandelschoenen aan te trekken. In de overtuiging dat het een martelgang zou worden.
Dit alles met een duidelijke reden, namelijk kijken wat een dergelijke reis met mijn gezondheid zou gaan doen. Ik had het nooit zo op wandelen, dus dat was geen reden om mee te gaan.

In mei 2017 heb ik een ruiterembolie gehad ( ook op Kreta) en om herhaling te voorkomen ben ik onder begeleiding van mijn partner, zij is leefstijlcoach dus lekker makkelijk, drastisch met mijn leefstijl & voeding aan de slag gegaan. Sinds september 2018 ben ik ook in behandeling bij Johnny.

Om mijn lichaam een extra boost te geven, maar ook een mooie test hoe het er nu met mijn conditie voor zou staan, besloot ik de uitdaging aan te gaan en ging ik mee Back to Basic.
15 april moesten wij ons melden in Chora Sfakion. Ik was twee dagen van te voren aangekomen, zodat ik rustig kon acclimatiseren.
De lichaamsmetingen die vooraf door Johnny werden gedaan gaven aan dat er nog wel winst was te behalen. Bloeddruk te hoog en cholesterol met name Tryglyceriden te hoog.

Vol goede moed begon ik samen met 4 vrouwelijk reisgenoten aan de reis. Onder de bezielende begeleiding van Johnny. En wat werd het een mooie reis. Het was af en toe zwaar, maar uiteindelijk viel het mij reuze mee. We hebben het ontzettend gezellig gehad samen en veel gelachen, maar ook veel gedeeld. Samen ’s avonds het eten voorbereiden, waar Johnny een fantastische kok bleek te zijn.
Bij terug keer in Chora Sfakion werden mijn lichaamswaarden weer gemeten. De veranderingen waren groot. Bloeddruk helemaal oke. Cholesterol zat binnen normaalwaarde en met name de Tryglyseriden waren fors gedaald en HDL gestegen en daar was het nu net allemaal om te doen.

Uiteindelijk is de reis dus niet voor niets geweest en heeft het mij veel gebracht. Ook gewoon alles bij elkaar, het overnachten in de natuur en alle leerzame verhalen die Johnny met ons deelde, maakten dat het een unieke ervaring is geworden. En natuurlijk de gezellige groep dames; Monique, Guidy, Cristina en Chris ontzettend bedankt!

Met vriendelijke groet

Carlus

Monique Smit · 26 april 2019 op 16:40

Toen ik het bericht van Johnny Kat over zijn Back to Basic Kreta Reis las, was de avonturier, de enthousiasteling en de IK meteen enthousiast om mee te gaan. Maar ik had nog wel een bedenking. Hou zou mijn (kunst)heup en de andere heup met artrose hiervan vinden. Na overleg met Johnny besloten om het te doen.

Acht weken laten sta ik dan aan het eind van een zondagmiddag met mijn volle rugzak in Chora Sfakion (Zuid-Kreta). Het vertrekpunt van mijn reis/avontuur. Een week loskomen van de dagelijkse hectiek en drukte en meer gaan leven naar het ritme van onze verre voorouders. Dus buiten slapen, wandelen en klauteren om ergens te komen. 2x of zelfs maar 1x per dag gezond eten en niet de hele dag door drinken.

Het was van tijd tot tijd afzien maar ook zeer zeker genieten en ontdekken. Het lichaam kan prima een hele dag fysiek uitgedaagd worden zonder te eten. Het is de geest die saboteert. Ik voelde mij met de dag zowel fysiek, mentaal en emotioneel sterker worden en verbaas mij over mijn veerkracht en zelfherstellend vermogen van mijn lijf.

Een week later onderga ik weer de metingen en ben verbaasd dat bepaalde bloedwaarden zo verbetert zijn. Het was een week die een speciaal plekje krijgt in mijn herinneringen vanwege het avontuur, de beleving, mijn groepsgenoten en de rustige, inspirerende en kundige leiding van Johnny Kat 🙂

Cristina Rovirosa · 25 april 2019 op 23:08

Begin maart, vertelde Guidy tijdens een koffie moment ….” ik ga binnenkort op vakantie naar Kreta, een soort vakantie ……….” en aan het einde van haar verhaal wist ik voor 90% zeker dat ik ook mee wilde.

Er was nog een plekje vrij maar een ding hield mij een beetje tegen: het klinkt raar maar ik had nooit eerder gekampeerd, 0,0 ervaring dus!!! Slapen onder de sterren leek mij heel spannend. Ik besloot om Johnny te bellen en kort daarna wist ik het wel. Ik ga mee!
Ik melde mij aan en wachtte al die tijd tot vertrek met een enorme nieuwsgierigheid af. Eerlijk gezegd wist ik weinig van wat er deze week zou gebeuren. Ik liet mij verrassen.

Het is uiteindelijk mijn grootste uitdaging tot nu toe geweest.

Voorheen een marathon uitlopen vond ik een top prestatie. Deze week in Kreta heeft Johnny ons laten zien hoeveel wij uit onszelf kunnen halen. Met de juiste voeding en drink momenten konden wij eindeloos klimmen en km’s lopen en dat met een mega zware rugzak van 13 kg!!!! De eerste twee dagen barstte ik van de hoofdpijn daarna was het over. Slapen was in het begin moeilijk maar de wandelingen en de praatjes met al mijn lieve maatjes overdag hielden mij actief. Prachtig te zien hoe zes onbekenden snel als groep functioneerden en dag na dag dichter bij elkaar kwamen. Wij hebben vooral, heel veel lacht momenten gehad die zullen keer op keer een grote glimlach op mijn gezicht tekenen.

Ik ben heel dankbaar dat ik dit heb mogen doen. De onvoorstelbare mooie omgeving van Kreta, de lieve mensen met wie ik de week doorgebracht hebt, de zware wandelingen, de slapeloze nachten, de spannende en de rustige momenten, de kook momenten, de “Johnny’s momenten” enz. maken van deze week “my ultimate experience”.

Deze week zal ik nooit vergeten.
Dank jullie allemaal wel.
Hasta la vista!

Cristina Rovirosa

Guidy Swinkels · 25 april 2019 op 17:35

Geïnspireerd door de ervaring, in October vorig jaar, van Harriet, en aangetrokken tot het avontuur begaf ik me naar zuid-west Kreta om me over te geven aan wat de week me zou brengen.

Door grote regenval afgelopen winter zou de geplande route misschien op enkele plaatsen niet begaanbaar zijn. Gelukkig bleken de voornaamste paden reeds hersteld. Onder aanvoering van Johnny, bepakt met eigen rugzak en proviand en drinken voor onderweg gingen we 7 dagen op pad. Wat een onvergetelijke Goede Week. Het was af en toe afzien met stijle beklimmingen en spannende afdalingen, maar vooral was het genieten van de schitterende omgeving, de ongerepte bergen met de thijmgeur, het bijna onophoudelijke bellen van de berggeitjes en de azurblauwe Middelandse zee.
We doen dorpjes aan die alleen te voet en per boot bereikbaar zijn. Zeven dagen lang geen contact met de buitenwereld, het hoofd leeg makend van ons drukke dagelijkse bestaan. Voetje voor voetje vooruit.

De geweldige stroom aan informatie van Johnny over de werking van het lichaam, wat voeding met ons doet, over welvaartsziektes, gezondheid en lifestyle… een 7-daagse Masterclass, in theorie en praktijk! Moe maar zeer voldaan sloten wij deze week af op 2e Paasdag.

Door de opgedane kennis en ervaring is mijn leven voor altijd veranderd. Heel veel dank Carlus, Chris, Cristina en Monique dat ik dit samen met jullie mocht beleven.
Maar de allergrootste pluim gaat naar de fantastische organisatie, het scherpe oog en de begeleiding van Johnny.

Veel liefs van Guidy

Chris Miljoen · 24 april 2019 op 15:56

“Ik ga dit jaar niet alleen op vakantie naar Italië, maar ‘terug naar de basis’ in Kreta”.

Mijn gezin keek me weer aan met dezelfde blik als altijd. Wat gaat ze nou weer doen? Ja, en ondanks mijn enthousiasme vond ik het vooraf best spannend kijkende naar het programma!

Na mijn besluit meteen contact opgenomen met Johnny en mijn gevoel gedeeld. Dat gesprek trok mij definitief over de streep. Ik ga mee! Johnny heeft de bijzondere gave om rust over te brengen. Zo bleek ook tijdens deze bijzondere week.

Want bijzonder was het zeker! Van het slapen onder de sterrenhemel, het wandelen met bepakking over de prachtige, maar soms zeer steile heuvels van Kreta, de eenvoudige maar overheerlijke maaltijden, de uitdaging met jezelf (zowel lichamelijk als mentaal), de steeds dichter tot elkaar komende groep van de mensen met wie je dit avontuur aangaat, de kleine geluksmomenten die er af en toe zijn, het besef waar je lichaam allemaal toe in staat is tot aan de verbazingwekkende uitkomsten van de lichaamsmeting en bloedwaarden.

Terwijl ik deze recensie schrijf in Nederland, voel ik een enorme rust over mij heen en tegelijkertijd bruis ik van de energie! Ik voel me uitzonderlijk sterk, zowel lichamelijk als mentaal. Dit is wat de juiste leefstijl met je doet!

Maar dit is ook wat Johnny met al zijn kennis en kunde teweegbrengt en de lieve mensen met wie ik dit heb mogen meemaken. Dank jullie wel!

En Johnny, je hebt een speciale plek in mijn hart gekregen….

Geo Gils · 12 november 2018 op 15:37

Verslag ‘Back to Basics’ op Kreta.

Toen Johnny mij vertelde dat hij een ‘Back tot Basics’ week op Kreta wilde organiseren, hoefde ik mij geen seconde te bedenken. Ik liet hem dan ook weten heel graag mee te willen. Ik had al eens het verhaal van Richard de Leth gelezen over een soortgelijke experience in de Pyreneeën (red. onder leiding van Leo Pruimboom). Het leek mij toen ik dat verhaal las geweldig om ook een keer zoiets te doen. Nu was hier een mogelijkheid voor!

Johnny had op dat moment de organisatie nog niet rond, maar beloofde mij op de hoogte te houden, Ik was dan ook erg blij dat ik een maandje voor vertrek te horen kregen dat het doorging. 15 oktober was het dan eindelijk zover en vertrokken we met z’n vijven richting Kreta. Behalve Johnny kende ik de overige deelnemers niet. Ik was dan ook erg benieuwd naar hun achtergrond en motivatie.

Na een laatste maaltijd in een restaurant in Chora Skafion en na het meten van gewicht, vetpercentage, bloeddruk, hartslag en bloedwaardes zijn we naar het strand vertrokken voor een eerste overnachting in de buitenlucht. De dagen die volgden waren een aanschakelen van inspanning, schaars eten en drinken en mooie en emotionele momenten in een prachtige omgeving. De hele week heb ik als een flow ervaren.

Na afloop werden onze waardes weer gemeten en hebben we ons verbaasd over de resultaten die alle deelnemers hebben behaald. Hoewel het voor Johnny een try-out was, is de week nagenoeg vlekkeloos verlopen. De harmonie en ondersteuning van elkaar in de groep was erg mooi. Ik heb deze week erg veel nieuwe kennis en ervaringen opgedaan, die ik zeker in mijn dagelijks leven toe ga passen. Wat ik wel al wist klopt: Belemmeringen zitten voornamelijk in je hoofd.

Johnny, nogmaals bedankt dat ik hier bij mocht zijn! Ik kan een ieder die vooruitgang in zijn gezondheid wil boeken deze experience van harte aanbevelen!

Geo Gils
Hoogeveen

Harriet Douze · 27 oktober 2018 op 22:05

Reisverslag van Harriet Douze “Terug naar de basis” op Kreta

Yes, ik ga mee, ik neem de stap en heb geen moment getwijfeld of ik dit wil. Een inspirerende post op Facebook van Johnny Kat trok direct mijn aandacht. Wat trok me aan: de natuur van Kreta, de zon, zee en bergen, wandelen met fysieke uitdagingen en een beetje avontuur in mijn leven. Daarnaast de kennis en kunde van Johnny en de interesse voor voeding en beweging in relatie tot gezondheid. Een betere reis kon ik me niet voorstellen! Ik geloofde in de professionaliteit en begeleiding van Johnny, wist dat ik in vertrouwde handen was en ging me langzaamaan zelf voorbereiden.
Een goede uitrusting is van groot belang, dus netjes alle mailings goed doorgekeken, logisch nagedacht en het een en ander aangeschaft. Goede rugzak, slaapmat en slaapzak. Daarnaast goede schoenen die ik gelukkig nog had en wandelstokken. Ik ben er klaar voor, ook mentaal!

De wandelafstand zou 12-15 km per dag zijn, van tevoren had ik bedacht dat dit ongeveer 5 uur lopen zou zijn. We leven op het ritme van de natuur, dus zon op 07.00 uur en zon onder 19.00 uur was ongeveer 12 uur. Je probeert je dan voor te stellen wat je de rest van de tijd moet gaan doen, geen telefoon, tv, luxe omgeving, douche etc. Nou, geloof me, die 12 uur heb je hard nodig voor je wandeltocht met uitdagingen, je kamp opbouwen en afbreken, eten maken, rustpauzes etc. Dus de bedachte afstand wandelen in 5 uur is niet gelukt in dat gebied. Wat een afwisselend gebied, veel klimmen en klauteren, afdalen, smalle paden, grote rotsblokken om overheen te klimmen, en voor mij met hoogtevrees erg enge afgronden. De bergen met het aangename klimaat, de ruisende zee en de zon op je snoet maakt het helemaal compleet. De tijd hadden we hard nodig gehad voor die afstanden in dat gebied.

We gaan daarnaartoe vertelde Johnny en wees naar een onmogelijke berg. Huh, waar is in godsnaam het pad! Nou die was er wel degelijk als je op de berg bent, klimmend, zwetend, steil, dorst, rusten en op adem komen. De rugzak was opeens niet meer zo zwaar omdat je de focus hebt op elke stap vooruit, echt bijzonder en bizar. Gelukkig hadden we goede aanwijzingen van de route E4 met geel/zwarte verfmarkeringen en palen met vlaggen. Soms even de weg kwijt maar toch weer gevonden. Opletten met z’n allen want er wordt wat afgepraat. Gezellig maar vaak ook heel goede gesprekken met diepgang.

Van tevoren wisten we dat er minder eet- en drinkmomenten zouden zijn, prima voor mij! Geen moment gedacht dat ik dit niet zou kunnen of honger of dorst zou hebben. Johnny had alles zo bedacht dat we gingen wennen aan geen ontbijt en nuchter op pad gingen, de eerste dag wel lunch en iedere avond een zeer gezonde maaltijd met eiwitten, de juiste vetten en de juiste koolhydraten, beried op gasbrandertjes. Daar smaakt alles 10 x beter dan thuis zeg! Heerlijke maaltijden werden er bereid met een supergezonde samenstelling. De tweede dag was een intermittend fasten dag en hadden we een zware wandeling in een prachtige kloof. Geen ontbijt, gene lunch en echt totaal geen honger dus de vetverbranding is goed op gang gekomen. Wat smaakt dat bakje koffie en thee goed boven in die bergen op je rustmoment zeg!

Slapen in de natuur onder de sterrenhemel en de maan, hoe zou dat gaan vroeg ik me af. Nou geloof me, als je moe bent oftewel helemaal kapot dan wil je maar 1 ding, je matje opblazen, slaapzakkie uitrollen en liggen, na een heerlijke maaltijd uiteraard. Slapen zelf was best een uitdaging met die volle maan.

Als extra cadeautje zijn onze waardes gemeten voor dat we gingen wandelen en aan het einde van de tocht. Ik had geen idee hoe snel je tot grote verbeteringen kan komen in gewicht, vetpercentage, spiermassa, visceraal vet, bloeddruk, hartslag, bloedsuiker, ketonen en lactaat. Bij alle deelnemers is alles sterk verbeterd. En wat voel ik me goed zeg! Super fit!

Nu weer aan de slag in het dagelijks leven met alle verleidingen en uitdagingen. Ik ben erg dankbaar dat ik als enige Brabantse deel mocht nemen aan deze supermooie tocht met supermooie mensen in een supermooie omgeving met een super goede begeleiding. Dank je wel Johnny voor deze mooie ervaring. En dank aan Grietje, Geo en Annekie uit Drenthe. Het was kei gaaf!

Harriet Douze
Valkenswaard

Grietje Zwaving · 26 oktober 2018 op 14:26

Het zit er al weer op. Een week hiken en overnachten onder de blote hemel op Kreta.

Wat een bijzondere ervaring is dit voor mij geworden. Het was zwaar, maar onder de bezielende en deskundige begeleiding van Johnny Kat is het een onvergetelijke week geworden.

Ik heb niet geweten dat er zoveel kracht in mijn lichaam schuilde. Samen met Johnny heb ik een intensief behandel traject doorlopen om de Borrelia (ziekte van Lyme) aan te pakken en dat is gelukt! Een half jaar terug was ik absoluut niet in staat geweest om deze prestatie te leveren. Het was echt berg op en berg af en dat minimaal 6 uur per dag met een 12 kg rugtas op de schouders. Oké de eerste dag was niet fijn en mega zwaar. Maar dag 3 kwam er een energie in mijn lichaam vrij, die maakte dat ik de overige dagen met gemak kon volbrengen en genieten van de prachtige natuur.

Ook ontzettend bijzonder is het om met 4 onbekende mensen op reis te gaan en dan te ervaren hoe vanzelf en harmonieus je samen gaat werken, maar ook heel veel plezier met elkaar beleeft. Bedankt allemaal voor deze bijzondere en enerverende week!

Grietje Zwaving
Emmen

Annekie Kiers · 26 oktober 2018 op 14:25

Goedemorgen, daar zijn we dan weer! Terug van weggeweest, terug van “Terug naar de basis” op Kreta. Het gewone leven gaat weer van start vandaag! Met beide benen weer op de grond!

Die beide benen staan alleen op een heel andere manier op de grond, dan een week geleden! Het zijn de benen van Annekie 2.0.!

Onvoorstelbaar, wat een bizarre ervaring heb ik achter de rug. Een ervaring die ik meeneem voor de rest van mijn leven!

Zes dagen wandelen in- en vooral op de bergen van Kreta. Nooit eerder gedaan, maar het motto was:

“ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan!”

Het was zwaar, heel zwaar, fysiek maar ook mentaal. Grenzen verleggen, letterlijk, steeds weer! En steeds weer tot de ontdekking komen dat je veel meer kunt dan je denkt!

Fysieke inspanningen geleverd waarbij je je longen niet veilig achtte, maar ze “doen” het nog steeds! En hoe! Beter dan ze ooit gedaan hebben! Vol energie en klaar voor volgende stappen in dit prachtige leven!

Fysiek en mentaal heeft er een grote schoonmaak in mijn lichaam plaatsgevonden! Alle rotzooi is achtergebleven in die prachtige bergen! Alle pijntjes in mijn lichaam zijn weg en in mijn hoofd is er plaats gemaakt voor heel veel nieuwe ervaringen in de Annekie 2.0 versie.

Johnny Kat heeft ons fantastisch begeleid in alle opzichten.
Fysieke steun, Mentale steun, De verzorging voor de inwendige mens was beter dan in een drie sterren hotel en dat heeft het lichaam geweten!.
Fantastische resultaten geboekt in bloedwaarden, in bloeddruk, vet- en spiermassa en vanzelfsprekend het gewicht!

WAT EEN CADEAUTJE!

Mijn euforische stemming is nog steeds aanwezig en ik hoop die zo lang mogelijk vast te mogen houden!

YES YES YES! WE DID IT!!

Annekie Kiers
Staphorst

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *