4 reacties

Geo Gils · 12 november 2018 op 15:37

Verslag ‘Back to Basics’ op Kreta.

Toen Johnny mij vertelde dat hij een ‘Back tot Basics’ week op Kreta wilde organiseren, hoefde ik mij geen seconde te bedenken. Ik liet hem dan ook weten heel graag mee te willen. Ik had al eens het verhaal van Richard de Leth gelezen over een soortgelijke experience in de Pyreneeën (red. onder leiding van Leo Pruimboom). Het leek mij toen ik dat verhaal las geweldig om ook een keer zoiets te doen. Nu was hier een mogelijkheid voor!

Johnny had op dat moment de organisatie nog niet rond, maar beloofde mij op de hoogte te houden, Ik was dan ook erg blij dat ik een maandje voor vertrek te horen kregen dat het doorging. 15 oktober was het dan eindelijk zover en vertrokken we met z’n vijven richting Kreta. Behalve Johnny kende ik de overige deelnemers niet. Ik was dan ook erg benieuwd naar hun achtergrond en motivatie.

Na een laatste maaltijd in een restaurant in Chora Skafion en na het meten van gewicht, vetpercentage, bloeddruk, hartslag en bloedwaardes zijn we naar het strand vertrokken voor een eerste overnachting in de buitenlucht. De dagen die volgden waren een aanschakelen van inspanning, schaars eten en drinken en mooie en emotionele momenten in een prachtige omgeving. De hele week heb ik als een flow ervaren.

Na afloop werden onze waardes weer gemeten en hebben we ons verbaasd over de resultaten die alle deelnemers hebben behaald. Hoewel het voor Johnny een try-out was, is de week nagenoeg vlekkeloos verlopen. De harmonie en ondersteuning van elkaar in de groep was erg mooi. Ik heb deze week erg veel nieuwe kennis en ervaringen opgedaan, die ik zeker in mijn dagelijks leven toe ga passen. Wat ik wel al wist klopt: Belemmeringen zitten voornamelijk in je hoofd.

Johnny, nogmaals bedankt dat ik hier bij mocht zijn! Ik kan een ieder die vooruitgang in zijn gezondheid wil boeken deze experience van harte aanbevelen!

Geo Gils
Hoogeveen

Harriet Douze · 27 oktober 2018 op 22:05

Reisverslag van Harriet Douze “Terug naar de basis” op Kreta

Yes, ik ga mee, ik neem de stap en heb geen moment getwijfeld of ik dit wil. Een inspirerende post op Facebook van Johnny Kat trok direct mijn aandacht. Wat trok me aan: de natuur van Kreta, de zon, zee en bergen, wandelen met fysieke uitdagingen en een beetje avontuur in mijn leven. Daarnaast de kennis en kunde van Johnny en de interesse voor voeding en beweging in relatie tot gezondheid. Een betere reis kon ik me niet voorstellen! Ik geloofde in de professionaliteit en begeleiding van Johnny, wist dat ik in vertrouwde handen was en ging me langzaamaan zelf voorbereiden.
Een goede uitrusting is van groot belang, dus netjes alle mailings goed doorgekeken, logisch nagedacht en het een en ander aangeschaft. Goede rugzak, slaapmat en slaapzak. Daarnaast goede schoenen die ik gelukkig nog had en wandelstokken. Ik ben er klaar voor, ook mentaal!

De wandelafstand zou 12-15 km per dag zijn, van tevoren had ik bedacht dat dit ongeveer 5 uur lopen zou zijn. We leven op het ritme van de natuur, dus zon op 07.00 uur en zon onder 19.00 uur was ongeveer 12 uur. Je probeert je dan voor te stellen wat je de rest van de tijd moet gaan doen, geen telefoon, tv, luxe omgeving, douche etc. Nou, geloof me, die 12 uur heb je hard nodig voor je wandeltocht met uitdagingen, je kamp opbouwen en afbreken, eten maken, rustpauzes etc. Dus de bedachte afstand wandelen in 5 uur is niet gelukt in dat gebied. Wat een afwisselend gebied, veel klimmen en klauteren, afdalen, smalle paden, grote rotsblokken om overheen te klimmen, en voor mij met hoogtevrees erg enge afgronden. De bergen met het aangename klimaat, de ruisende zee en de zon op je snoet maakt het helemaal compleet. De tijd hadden we hard nodig gehad voor die afstanden in dat gebied.

We gaan daarnaartoe vertelde Johnny en wees naar een onmogelijke berg. Huh, waar is in godsnaam het pad! Nou die was er wel degelijk als je op de berg bent, klimmend, zwetend, steil, dorst, rusten en op adem komen. De rugzak was opeens niet meer zo zwaar omdat je de focus hebt op elke stap vooruit, echt bijzonder en bizar. Gelukkig hadden we goede aanwijzingen van de route E4 met geel/zwarte verfmarkeringen en palen met vlaggen. Soms even de weg kwijt maar toch weer gevonden. Opletten met z’n allen want er wordt wat afgepraat. Gezellig maar vaak ook heel goede gesprekken met diepgang.

Van tevoren wisten we dat er minder eet- en drinkmomenten zouden zijn, prima voor mij! Geen moment gedacht dat ik dit niet zou kunnen of honger of dorst zou hebben. Johnny had alles zo bedacht dat we gingen wennen aan geen ontbijt en nuchter op pad gingen, de eerste dag wel lunch en iedere avond een zeer gezonde maaltijd met eiwitten, de juiste vetten en de juiste koolhydraten, beried op gasbrandertjes. Daar smaakt alles 10 x beter dan thuis zeg! Heerlijke maaltijden werden er bereid met een supergezonde samenstelling. De tweede dag was een intermittend fasten dag en hadden we een zware wandeling in een prachtige kloof. Geen ontbijt, gene lunch en echt totaal geen honger dus de vetverbranding is goed op gang gekomen. Wat smaakt dat bakje koffie en thee goed boven in die bergen op je rustmoment zeg!

Slapen in de natuur onder de sterrenhemel en de maan, hoe zou dat gaan vroeg ik me af. Nou geloof me, als je moe bent oftewel helemaal kapot dan wil je maar 1 ding, je matje opblazen, slaapzakkie uitrollen en liggen, na een heerlijke maaltijd uiteraard. Slapen zelf was best een uitdaging met die volle maan.

Als extra cadeautje zijn onze waardes gemeten voor dat we gingen wandelen en aan het einde van de tocht. Ik had geen idee hoe snel je tot grote verbeteringen kan komen in gewicht, vetpercentage, spiermassa, visceraal vet, bloeddruk, hartslag, bloedsuiker, ketonen en lactaat. Bij alle deelnemers is alles sterk verbeterd. En wat voel ik me goed zeg! Super fit!

Nu weer aan de slag in het dagelijks leven met alle verleidingen en uitdagingen. Ik ben erg dankbaar dat ik als enige Brabantse deel mocht nemen aan deze supermooie tocht met supermooie mensen in een supermooie omgeving met een super goede begeleiding. Dank je wel Johnny voor deze mooie ervaring. En dank aan Grietje, Geo en Annekie uit Drenthe. Het was kei gaaf!

Harriet Douze
Valkenswaard

Grietje Zwaving · 26 oktober 2018 op 14:26

Het zit er al weer op. Een week hiken en overnachten onder de blote hemel op Kreta.

Wat een bijzondere ervaring is dit voor mij geworden. Het was zwaar, maar onder de bezielende en deskundige begeleiding van Johnny Kat is het een onvergetelijke week geworden.

Ik heb niet geweten dat er zoveel kracht in mijn lichaam schuilde. Samen met Johnny heb ik een intensief behandel traject doorlopen om de Borrelia (ziekte van Lyme) aan te pakken en dat is gelukt! Een half jaar terug was ik absoluut niet in staat geweest om deze prestatie te leveren. Het was echt berg op en berg af en dat minimaal 6 uur per dag met een 12 kg rugtas op de schouders. Oké de eerste dag was niet fijn en mega zwaar. Maar dag 3 kwam er een energie in mijn lichaam vrij, die maakte dat ik de overige dagen met gemak kon volbrengen en genieten van de prachtige natuur.

Ook ontzettend bijzonder is het om met 4 onbekende mensen op reis te gaan en dan te ervaren hoe vanzelf en harmonieus je samen gaat werken, maar ook heel veel plezier met elkaar beleeft. Bedankt allemaal voor deze bijzondere en enerverende week!

Grietje Zwaving
Emmen

Annekie Kiers · 26 oktober 2018 op 14:25

Goedemorgen, daar zijn we dan weer! Terug van weggeweest, terug van “Terug naar de basis” op Kreta. Het gewone leven gaat weer van start vandaag! Met beide benen weer op de grond!

Die beide benen staan alleen op een heel andere manier op de grond, dan een week geleden! Het zijn de benen van Annekie 2.0.!

Onvoorstelbaar, wat een bizarre ervaring heb ik achter de rug. Een ervaring die ik meeneem voor de rest van mijn leven!

Zes dagen wandelen in- en vooral op de bergen van Kreta. Nooit eerder gedaan, maar het motto was:

“ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan!”

Het was zwaar, heel zwaar, fysiek maar ook mentaal. Grenzen verleggen, letterlijk, steeds weer! En steeds weer tot de ontdekking komen dat je veel meer kunt dan je denkt!

Fysieke inspanningen geleverd waarbij je je longen niet veilig achtte, maar ze “doen” het nog steeds! En hoe! Beter dan ze ooit gedaan hebben! Vol energie en klaar voor volgende stappen in dit prachtige leven!

Fysiek en mentaal heeft er een grote schoonmaak in mijn lichaam plaatsgevonden! Alle rotzooi is achtergebleven in die prachtige bergen! Alle pijntjes in mijn lichaam zijn weg en in mijn hoofd is er plaats gemaakt voor heel veel nieuwe ervaringen in de Annekie 2.0 versie.

Johnny Kat heeft ons fantastisch begeleid in alle opzichten.
Fysieke steun, Mentale steun, De verzorging voor de inwendige mens was beter dan in een drie sterren hotel en dat heeft het lichaam geweten!.
Fantastische resultaten geboekt in bloedwaarden, in bloeddruk, vet- en spiermassa en vanzelfsprekend het gewicht!

WAT EEN CADEAUTJE!

Mijn euforische stemming is nog steeds aanwezig en ik hoop die zo lang mogelijk vast te mogen houden!

YES YES YES! WE DID IT!!

Annekie Kiers
Staphorst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.