Hoe kan het toch dat we steeds meer om ons heen horen dat mensen ziek zijn of worden. Auto-immuunziektes, obesitas, hart- en vaat ziektes en kanker, het lijkt of niemand er meer aan ontkomen kan. En hoe kan het toch dat wij steeds ouder worden maar op steeds jongere leeftijd beginnen met chronisch medicijn gebruik. In mijn zoektocht vanaf 2012, nadat ik in 2011 te horen kreeg je hebt huidkanker, heb ik ontdekt dat onze leefomstandigheden enorm zijn verandert.

Tijdens mijn studies ontdekte ik dat in de evolutie onze genen zijn aangepast naar de leefwijze van de jager- verzamelaar. En dat deze genen maar heel erg langzaam veranderen, eigenlijk zijn ze nog bijna exact hetzelfde als toen wij ons als jager- verzamelaar zijn gaan ontwikkelen zo’n 160.000 jaar geleden. Maar onze leefomstandigheden zijn enorm verandert. En daar liggen een aantal revoluties aan ten grondslag:

  • we zijn betere jagers geworden omdat wij een samenwerking zijn aangegaan met de wolf (tegenwoordig onze hond) waardoor wij meer zoogdier-vlees zijn gaan consumeren. Zoogdier-vlees consumptie zoals wij dat nu doen is alles behalve gezond voor ons. We zouden veel beter meer vis, gevogelte en eieren eten.
  • doordat wij op 1 plek zijn blijven steken (verstedelijking en urbanisatie) is de landbouw en veeteelt geïntensiveerd. Hierdoor zijn wij nog meer zoogdier-vlees en afkomstige producten gaan consumeren en zijn wij meer graan en graanproducten maar ook aardappels etc. etc. gaan consumeren. Onze koolhydraatbronnen waren groenten, fruit en noten.!
  • de opkomst van de industrie waardoor wij vanuit een voedingsmiddel een stof konden halen (raffineren). Deze stof, bv suiker, kon in een veel geconcentreerdere vorm geconsumeerd worden dan we het product in z’n geheel zouden consumeren. Vandaag de dag worden er allerlei stofjes ontwikkeld om in onze dagelijks voeding te verwerken. Voeding is de basis maar dan wel het hele pure product met alle ingrediënten zonder toevoegingen.
  • de fastfood revolutie. Dit heeft een enorme invloed op onze algehele gezondheid. De hoeveelheid suiker die verwerkt word in producten, maar ook de transvetten die door het verhitten van o.a. de omega-6 vetzuren ontstaan zijn giftig voor ons lichaam. Eigenlijk is hier veel te weinig ruimte om op te noemen wat voor negatieve invloed het allemaal heeft op ons lichaam.
  • bovengenoemde belangrijke veranderingen aangevuld met de chronische stress waaronder de meeste mensen leven, de straling van altijd maar mobiel bereikbaar willen zijn en uitstoot van industrie en vervoersmiddelen legt een zware druk op onze gezondheid.
  • we zijn in een maatschappij terecht gekomen waar we ook de oerprikkels als honger, dorst, kou, warmte, cognitieve druk niet meer hebben. En dit zijn prikkels die ons lichaam nodig heeft om gezond te zijn of te worden.

Door de veranderende leefomstandigheden vind er een mismatch plaats tussen onze genen en omgeving waardoor welvaartsziektes zoals, auto-immuunziektes, obesitas, hart- en vaat ziektes en kanker steeds meer voorkomen.

Moeten we dan helemaal terug naar de jager- verzamelaar tijdperk..? Nee dat hoeft ook zeker niet. Wel kunnen we onze leefstijl aanpassen en ruimte laten voor de hedendaagse verleidingen.

Wil jij preventief of correctief met jou gezondheid aan de slag neem dan contact op met mij via het contactformulier of telefonisch 06-81324119.